Blog menü
3 + 1 tévhit a kontaktlencsével kapcsolatban
2018-01-30
3 + 1 tévhit a kontaktlencsével kapcsolatban

1. Kontaktlencsében akár fürdőzni/úszni is lehet...

Két okból kifolyólag sem megengedett - szabadtéren strandhelyen és fedett medencében sem -. Az első és egyben a kevésbé kellemetlenebb probléma, hogy a kontaktlencse a víz hatására könnyen úgy dönthet, hogy szabadságra megy és kiúszik a szemből.

A másik ok a fertőzésveszély, amelyet a szem és a kontaktlencse közé kerülő baktériumok okoznak. Esetenként előfordulhat, hogy szükség van rá vízben is, ilyenkor a napi lencse viselete ajánlott, amit a fürdőzés befejeztével egyszerűen eldobhatsz.

 

2. A kontaktlencse becsúszhat a szem mögé...

Ez egy buta tévhit! Egyszerűen nincs rá lehetősége. A szemgolyó mögé semmi sem csúszhat be, hiszen a kötőhártya és a szemgolyó közt nincs rés. A Te kontaktlencséd sem veszhetett el csak úgy nyomtalanul.

 

3. A sírástól kieshet a kontaktlencse...

Nem! A könnyek átmossák a lencsét, de nem képesek leemelni a szemgolyóról. Az egyetlen probléma akkor jelentkezne, ha sírás közben dörzsölöd a szemed. A dörzsölés elmozdíthatja, azaz félrecsúsztathatja a lencsét.

 

+1. Kontaktlencsében szabad aludni...

TILOS – és ennyivel igazából le is zárhatnánk a témát, de kimondottan fontosnak tartjuk kihangsúlyozni a veszélyeit. A túlhordás probléma itt is jelentkezik, hiszen az idő múlásával a lencse oxigénáteresztő pólusai eltömődhetnek, így a szem oxigénellátása csökken. Az oxigénhiányos állapot miatt a szaruhártya erezete megvastagodhat, begyulladhat, rosszabb esetben – és kezelés hiányában -, látásromláshoz vezethet. Való igaz, hogy léteznek lencsék, amelyek a megszokottnál 5-6-szor több oxigént képesek átengedni, de az alvás még ezekben sem kimondottan javasolt.

Írd meg véleményed!

A Szász Optika csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szász Optika Csapata