Blog menü
Kijelző előtt a szem épsége
2018-01-30
Kijelző előtt a szem épsége

A számítástechnikai eszközök világában élünk. Nem telik úgy el nap, hogy ne bámulnánk órákon keresztül valamilyen okos eszköz, számítógép vagy TV képernyőjét. Gondoljunk csak bele. Okostelefonunkon böngészve alszunk el, majd lefekvést követően rögtön nyúlunk is utána és folytatjuk, amit az este folyamán abbahagytunk. Munkába menet a buszon, a szünetekben és gyakran még közben is ezzel töltjük az időnket. Statisztikai felmérések alapján, átlagosan napi hat órát időzünk különböző monitorok előtt. A kijelzőről az arcunkra vetülő kék fény nyilvánvalóan szemünk épségét sem kíméli.

 

A digitális eszközök által okozott szemprobléma jelentkezhet homályos látás, szemszárazság, szemfájdalom, kettős látás, és fokuszálási gondok formájában. A különböző kijelzők bámulása közben jóval kevesebbet pislogunk, emellett a szemet mozgató izmokat a végkimerülésig terheljük. A legelkeserítőbb pedig az, hogy a gyakran órákon keresztül tartó koncertráció következtében tudomást sem veszünk a kellemetlenségekről.

 

Van megoldás a problémára?

A legtöbb digitális kijelző olyan háttérvilágítással rendelkezik, ami hideg, kék fényt bocsájt ki. Az emberi szem az evolúció során a nap változó, természetes – sárgás, kékes, vöröses - fényéhez alkalmazkodott, ezért nincs hozzászokva a hosszantartó hideg, mesterséges fényhez. A kék-ibolya fényt szűrő lencsék olyan bevonattal rendelkeznek, amely csökkenti, azaz visszaveri a kijelzők káros kék sugarait.

 

Kinek érdemes a kék fényszűrő lencsét választania?

Alapvetően mindenkinek. Mivel az emberek túlnyomó része rengeteg időt tölt a már említett eszközök kijelzője előtt, minden szemüveget viselő számára hasznos befektetés.

Legfőképpen azoknak, akik:

  • Képernyős munkahelyen dolgoznak
  • Megterhelőnek érzik a kijelzők hosszan tartó bámulását
  • E-bookot is olvasnak
  • Szeme megfájdul a monitor előtt
  • Megelőzés céljából viselnék a nem dioptriás változatot

Írd meg véleményed!

A Szász Optika csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szász Optika Csapata