Blog menü
MIre kell figyelned napszemüveg vásárlásakor?
2018-01-30
MIre kell figyelned napszemüveg vásárlásakor?

Az emberi testre ható UV sugárzás káros hatásairól már rengeteget olvashattunk. Tudjuk, hogy a leégés a bőr korai elöregedéséhez, legrosszabb esetben akár bőrrákhoz is vezethet. A szemre gyakorolt káros hatásaival azonban nem mindenki van teljesen tisztában. A legtöbben inkább az aktuális trend szempontjait figyelembe véve választanak napszemüveget, mintsem a káros ultraibolya sugarak elleni védelem céljából.

 

A nagymennyiségű UV sugárzás káros hatásai lassan és fájdalommentesen jelentkeznek, és sajnos gyakran a látás romlásához vezethet. A téli havas tályról visszatükröződő UV sugarak ugyan úgy irritálják a szaruhártyát, mint a nyári vakító napfény. Igaz, hogy ezek nagyrészét a szem megszűri, de a hosszantartó irritáció akár gyulladáshoz is vezethet. A probléma néhány nap leforgása alatt magától elmúlik, azonban megelőzés céljából mindenképpen érdemes a napszemüveg viselete.

 

Milyen napszemüveget válassz?

Napszemüveg vásárlásakor érdemes odafigyelnünk arra, hogy minőségben is hozza a megfelelő színvonalat és ne pusztán azért válasszuk, mert jól néz ki. Az UV sugarak szűrésének jelentőségét már tisztáztuk, azonban ezen kívül is akad még jónéhány tényező, amit érdemes figyelembe vennünk. Az alapfunkciók mellett kimondottan praktikus, ha a napszemüveg egy úgy nevezett polarizált réteggel van bevonva.

 

Milyen előnye van a poláris lencsének?

A polarizált lencse sajátossága, hogy csak a horizontálisan érkező fénysugarakat engedi át, tehát az ettől különböző szögből és felületekről visszatükröződő vakító fény nem juthat át a lencsén. Ez sok helyzetben igen csak megkönnyíti az életünket. Autóvezetés, sportolás, vagy bármilyen más szabadtéri tevékenység során, mikor az érzékszerveink közül legfőképpen a látásunkra hagyatkozunk, kifejezetten hasznosnak bizonyuló tulajdonság. A csillogó vizes aszfaltról, a fénylő hóról vagy a villódzó víztükörről vetülő fény nem csak, hogy roncsolja a szemet, de kimondottan zavaró tud lenni, ami esetenként akár életveszélyes helyzetbe is sodorhat.

 

Tehát a napszemüveg sokkal több, mint egy divatkellék. Az alapvető funkciója, hogy megszűrje a szemet irritáló, káros UV sugarakat, emellett tisztább látást biztosítson a vakító napfényben. Óvjuk szemünk világát, ne tegyük ki a káros sugarak hatásának. Mikor igazán szükség van rá, viseljünk napszemüveget!

Írd meg véleményed!

A Szász Optika csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szász Optika Csapata