Blog menü
Szemüveg vagy kontaktlencse?
2018-01-30
Szemüveg vagy kontaktlencse?

... teszik fel maguknak rendszeresen a kérdést az állandó látásjavító eszközre szorulók.

Vannak pillanatok, mikor a szemüveg viselete kényelmi szempontból kifolyólag, vagy az adott élethelyzet következtében nem kivitelezhető. Példaként: egy sporteseményen való részvétel vagy a mindennapi edzés során félő – legyen szó bármilyen sportágról -, hogy keret vagy a lencse megsérül, esetleg a deformáció hatására magában a szemben tesz kárt.

 

Van, aki esztétikai szempontból nem szívesen hord szemüveget. Habár manapság egyre népszerűbb, mint divatkellék, még mindig akadnak olyanok, akik elvből elutasítják ezt a fajta látásjavító kelléket. Inkább küszködnek a homályos, torz képpel, de nem hajlandóak szemüveget viselni.

 

Mit tehetnek azok a betegek, akik alkalmanként rászorulnak a szemüveg letételére, vagy azok, akik teljes mértékben elutasítják a viseletét?

 

A jó megoldás a kontaktlencse, amely mellett ugyancsak kompromisszumot kell kötnünk. A kontaktlencse viselésének is megvannak a maga korlátai. Amennyiben kifejezetten poros helyen dolgozol, egyáltalán nem ajánlatos ezt a fajta látásjavító eszközt választanod. A lencse és a szem közé kerülő piszok könnyen kidörzsölheti a szaruhártyát, amely gyulladást okozhat, felsértheti a felső hámréteget, ezáltal rengeteg problémát okozva.

 

Kontaktlencsében TILOS az alvás! Igaz, hogy a szemüveget is levesszük, mielőtt álomra hajtanánk a fejünket, azonban ezt mégis csak kényelmi szempontból tesszük meg. A kontaktlencse esetében viszont előfordulhat, hogy a viselője valamilyen okból kifolyólag elfelejti „letenni”. Ilyenkor fordul elő, hogy az amúgy 10-12 órás lencse sokkal tovább, akár 18-20 órán keresztül marad a szemen. Az idő múlásával a lencse oxigénáteresztő pórusai eltömődhetnek, így a szem oxigénellátása csökken. Az oxigénhiányos állapot miatt a szaruhártya erezete megvastagodhat, ami akár a látás romlásához is vezethet. Léteznek lencsék, amely a megszokottnál 5-6 szor több oxigént képesek átengedni, azonban az alvás ezekben sem kimondottan javasolt.

 

Tehát egy átlagos napi lencsét 8-12 óránál tovább nem hordhatunk, viszont a látásunkra előfordul, hogy a nap 24 órájában szükségünk van. A szemüveget vagy a kontaktlencsét javasolt választani? Jelen esetben ismét kompromisszumot kell kötnünk, szemünk egészségének érdekében. A legjobb megoldás a kontaktlencse és a szemüveg kombinált viselése.

Írd meg véleményed!

A Szász Optika csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtad ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szász Optika Csapata