Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Életkor vs. szemromlás

Életkor vs. szemromlás

A szem öregedésével olyan gondok jelentkeznek a legtöbb embernél, mint az úgynevezett öregszeműség, amely azt jelenti, hogy a közeli tárgyak már nehezen kivehetők. De gyakori jelenség a könnyezés is, ami furcsa módon épp a szem szárazságára utal. A szem egyébként is nagyon érzékeny műszer, ezért számos betegség első tüneteit jelentkeznek itt. Ezért is tanácsos negyven év felett rendszeresen látogatni a szemorvost, aki kiszűrheti, hogy csupán a korral járó látásgyengülésről van-e szó, vagy más problémák húzódnak meg a háttérben.

 

Az öregszeműségnek vagy preszbiópiának is nevezett kórkép oka, hogy a szemlencse kötőszöveti rostjai fokozatosan elvesztik rugalmasságukat, így a sugárizmok egyre kevésbé képesek éles képre fókuszálni a lencsét.

 

Magyarul azt a könyvet, amit eddig közvetlenül az orrunk elé tartva is el tudtunk olvasni már kicsit el kell tartanunk magunktól. Ugye ismerős a látvány, amikor korosabb emberek kinyújtott kézzel tartják az újságot, hogy ki tudják betűzni?

 

Ez a folyamat nem kerülhető el, de a rendszeres szemészeti vizsgálat segíthet a folyamat lassításában. Emellett minden életkorban fontos, hogy napsütésben télen-nyáron viseljünk napszemüveget. Az UV-sugárzás növeli ugyanis a szürkehályog kockázatát is. Nyáron ajánlott a széles karimájú kalap is, ily módon védve szemhéjunkat, ahol gyakran alakul ki melanóma.

 

A szem egészségéhez hozzájárulhat a gyümölcsökben, zöldségekben és halban gazdag étrend is. Különösen a sárga, narancsszínű (répa, citrusfélék), a piros-kék (szeder, áfonya) és a zöld leveles (fodros kel, spenót, kelbimbó) zöldségekben-gyümölcsökben található antioxidánsok támogatják a szemet. A vitaminok közül az A- (béta-karotin), C- és E-vitaminok, az ásványi anyagok közül pedig a cink jótékony hatású a szemre.

 

A szembetegségek kockázatát növeli a dohányzás, napi két kávé vagy tea viszont a kutatások szerint segíthet szemszárazság ellen. De figyelj oda, hiszen ha túlzásba esel, pont az ellenkezőjét érheted el.

 

A szem feszültségének csökkentése érdekében, negyedóránként nézz fel a számítógép, könyv mellől, és 10-20 másodpercig nézz távolba. Tévénézésnél is érdemes 20-30 percenként elnézni a képernyőről. A szemfeszültséget csökkenti a kielégítő alvás is. Ha pedig olyan helyre mész, ahol tudjuk, hogy szemed könnyen kiszáradhat (például repülőgépen, biciklizés közben), tarts magadnál szemcseppet. Őrizd meg Te is az éleslátásod!

 Blog menü
vissza


A Szász Optika Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szász Optika Csapata