Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Kontaktlencse és a tévhitek, avagy mire kell figyelned

Kontaktlencse és a tévhitek, avagy mire kell figyelned

Számos tévedés kering a kontaktlencse viselése és tisztántartása körül. Érdemes ezeket tisztázni, hiszen súlyos gondokat, akár fertőzéseket okozhatsz saját magadnak, ha bedőlsz a tévhiteknek. Ha rutinos kontaktlencse-viselő vagy, akkor nyilván tisztában vagy az alapszabályokkal, a kezdők azonban meglehetősen gyakran bizonytalanodnak el, és néha valóban nehéz eldönteni, mit szabad és mit nem.

 

De nézzük is mindazt, ami általában megijeszti az embereket!

 

Hogyan is kell tisztán tartani a kontaktlencsét? A legnagyobb tévhit, amelyet számtalanszor hallunk, hogy a csapvíz is elég a kontaklencse tisztításához. Ez tévedés, a csapvíz, még a felforralt, lehűtött csapvíz, és a kristálytiszta ásványvíz se alkalmas a fertőtlenítésre. De aggodalomra semmi ok, hiszen pikk-pakk kitapasztalhatod, hogy a kontaktlencsék tisztítása sem sokkal időigényesebb, mint a szemüveg tisztítása. Fontos, hogy steril kontaktlencse-tisztító oldatot használj, ne pedig csapvizet.

 

Ezenkívül – akármilyen hihetetlen is, hogy ezt ki kell emelni – soha ne vedd a kontaktlencséket a szádba, és ne használj nyálat a tisztításukra. Ezzel épp ellentétes hatást érsz el, és baktériumokat juttatsz a lencsére, és roppantul megnöveled a fertőzésveszély lehetőségét.

 

Ha szeretnéd teljes mértékben elkerülni az esti lencsetisztítást, fontold meg az eldobható, egyszer használatos kontaktlencsék használatát. Ezeket a lencséket egy napig hordhatod, majd egyszerűen dobd el őket. Nincs szükség napi tisztításra.

A következő tévhit, amelyet rengetegszer hallunk, hogy a kontaktlencsék veszélyesek. Erre csak annyit mondanánk, hogy mindennap több millió ember visel kontaktlencsét biztonságos módon. Sokan, főleg a kezdő lencseviselők aggódnak amiatt, hogy a kontaktlencse esetleg a szemük mögé csúszhat. DE! Ettől semmiképpen ne tarts, ez nem történhet meg! A kötőhártya – a szem külső felét fedő átlátszó réteg – megakadályozza ezt.

 

Azzal azonban fontos tisztában lenni, hogy a kontaktlencsék orvostechnikai eszközök. Csak szemész szakorvos írhatja fel a lencséket és rendelkezhet az alkalmazásukról. Az újdonságnak számító, sokak által használt „divat” kontaktlencsék nagyobb veszélyekkel járnak, ám körültekintő használattal, megfelelő higiéniával és persze ellenőrzött helyről való származással azok sem okozhatnak gondot.

 

A hölgyek sokszor aggódnak azon, hogy a kontaktlencse vagy a smink között kell választani. Hölgyeim, a smink és a kontaktlencse remekül megfér egymás mellett, ha körültekintően használod mindkettőt. Érdemes előbb a kontaktlencsét behelyezni, hogy elkerüld, hogy a sminkből származó olaj és egyéb anyagok a lencsére jussanak. Természetesen minden alkalommal alaposan moss kezet, mielőtt megérintenéd a lencséket.

 

Reméljük, hogy a fenti nagyon általános, ám sok új lencseviselőt foglalkoztató kérdéseket megválaszoltuk. Természetesen, ha bármilyen kérdésed merülne fel, szakképzett munkatársaink szívesen válaszolnak és segítenek akár a legmegfelelőbb kontaktlencsét kiválasztani. Ne habozz, látogass meg minket!

 Blog menü
vissza


A Szász Optika Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szász Optika Csapata