Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra mobilozás?

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra mobilozás?

Modern világunk velejárói a digitális eszközök. Naponta sok-sok órát töltünk képernyő előtt, ide értve a számítógép mellett az okostelefont, az ebook-ot, a tabletet. A digitalizáció életünk minden területén jelen van. Nézzük, hogyan teszik próbára szemünket életünk digitális kihívásai. A mobiltelefon, a laptop, az iPad, notebook és társai.

 

Egy felmérés szerint az emberek átlagban 110 alakommal néznek rá a mobiljukra. Egy másik mérés azt mutatja: a felnőtt lakosság, mintegy 12 %-a fürdés közben is mobilozik, közel felük pedig a WC-re is magával viszi a mobilt. Szinte mindenki írt már üzenetet vezetés közben. Úgy látszik, a mobil eszközök a kezünkhöz vannak ragadva. Egy kutatás fényt derített rá, hogy az Egyesült Államokban egy átlagos felnőtt napi 8 órát és 47 percet tölt a képernyők előtt.

 

Amellett, hogy minden mástól hasznos időt vesz el az okos eszközök, laptopok folytonos nyomogatása, szemünkre is nagy hatással vannak. És ez a hatás cseppet sem pozitív!

 

David Allamby szemsebész kutatása alapján a mobiltelefonok megjelenése óta 35%-kal növekedett az előrehaladott rövidlátásban szenvedők száma. Persze nem a képernyő maga az egyetlen probléma, hanem a távolság, ahogyan használjuk. Ugyanis túl közel tartjuk magunkhoz a képernyőket. Az ilyen hosszú ideig tartó közelre nézés nem természetes állapot szemünk számára. Ez a szemet erőteljesebb fókuszálásra készteti, mint az célszerű lenne, ami feszültséghez végül fáradtsághoz majd szemromláshoz vezet.

 

Az elektronikus eszközeink úgynevezett kék fényt bocsátanak ki. De miért is használják a kék fényt monitoraink? Mert így válnak láthatóvá a nappali világosságban is. Azonban, ha a szemre hosszú időn át kék fény hat, az károkat okoz a retinán, és végül a makulára is roncsoló hatással van. A makula felel az éleslátásért is, ha a sejtjei elpusztulnak, akkor elveszítjük az éleslátásunkat!


Egy kutatás szerint a kék fény a szemünket melatonin termelésre serkenti, mely az alvási ciklusok helyes működését szabályozza, vagyis ha egész nap nyomkodjuk a mobilt, nehezebben alszunk el, fáradtabbak, kimerültek leszünk. Ennek persze nem csupán szemünk látja kárát, szervezetünkre is negatív hatást gyakorol.

 

Mit tehetsz, hogy javíts a helyzeten?

Alkalmazd a 20/20/20 szabályt szemed épségéért. Ha régóta fókuszálsz a képernyőre, minden 20. percben tarts szünetet 20 másodpercre. Pislogj sokat és rendszeresen, így könnyebben nedvesítheted a szemed! És ne feledd, elalvás előtt legalább 1 órával fejezd be az okos kütyük használatát, sétálj, olvass, hallgass zenét, így a pihenés is jobb lesz!

 Blog menü
vissza


A Szász Optika Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Szász Optika Csapata